Er dette sølvkre??

Er dette sølvkre??

2009-07-18 01.44

Jeg har nettopp funnet noe som ligner sølvkre på soverommet mitt. Jeg kom inn og skrudde på lyset og ristet på et teppe som lå på gulvet, og plutselig vrimlet de frem. De sprang i sikksakk og bevegde seg ganske fort, og gjemte seg under sengen. De var omtrent 0,5-1 cm lange. Jeg fikk panikk, og hoppet opp i sengen og ringte mamma. Tror dere dette er sølvkre? Og hvor kommer de fra? Utenfra eller innenfra?

Jeg bor i fjerde etasje i et gammelt murbygg og siden jeg har hørt at de liker papirlim er det vel relevant at jeg har tapetiserte vegger. [="Red"]Jeg leier gjennom et utleiefirma, så jeg vet ikke helt hva jeg kan gjøre med det. Er dette utleiers ansvar?[/] Jeg har dessuten vegg til vegg teppe på rommet, noe jeg synes er rett og slett motbydelig, siden det ikke kan vaskes. Trives de godt på det? Klarer ikke gå på soverommet barfot lenger, etter at jeg så dem på teppet!

[="Red"]Kan de forresten komme opp i sengen?[/] :eek:

2009-07-18 07.59

som leietaker har du bare ansvar for ditt innbo, og med mindre du har skadet veggene og konstruksjonen så er dette utleiers problem, fant en lenger artikkel om sølvkre her: Sølvkre - Folkehelseinstituttet

desverre er di gode klattrere og et lite senge bein er nok lite problem, men viss du er redd for det ta 4 gammle isbokser, ta et under hvert bein og fyll dem med vann og eller noe skademiddel, da drukner\dør di viss di prøver og komme seg mot senga

2009-07-18 12.31

bex;247 wrote:

som leietaker har du bare ansvar for ditt innbo, og med mindre du har skadet veggene og konstruksjonen så er dette utleiers problem, fant en lenger artikkel om sølvkre her: Sølvkre - Folkehelseinstituttet

desverre er di gode klattrere og et lite senge bein er nok lite problem, men viss du er redd for det ta 4 gammle isbokser, ta et under hvert bein og fyll dem med vann og eller noe skademiddel, da drukner\dør di viss di prøver og komme seg mot senga

HERREGUD! Jeg skal aldri sove uten klær igjen!!!

Takk for tipset, jeg skal sjekke ut linken. Jeg har bein av tre da, går det bra å sette i vann? *Lete etter tomme isbokser* Vil IKKE ha en i senga mi, de sprang jo så sykt fort!

Hvis de lever av tapetlimet på veggene, skal søren meg utleier få ta seg av det, om jeg må så må gå til sak mot dem. Mange utleierfirma er jo veldig glad i å snike seg unna plikter.

2009-07-18 14.57

snakk med utleieren din, det er tegn på at det er fuktig, og jeg ser dem nesten dagelig i mitt arbeid, er dem der er det svært ofte noe fuktskader og finne. litt dumt og ødlegge treiben med vannet da :) gå på jernia eller lignende og spør om dem har noe stoff for og bli kvitt dem, midletidig til utleier får ut fingern

2009-07-18 16.49

Forbannet. Ja, det kan jo være fuktskader, muggsopp eller lignende, dette er et ganske gammelt murbygg. Men jeg regner med at utleierfirmaet kommer til å nekte blank på at det er deres ansvar. Var så vidt hun ene som bor her fikk tilbake depositumet sitt når hun flytta, fordi hun hadde malt rommet - hvitt. Vaktmesteren er ganske dårlig til å male nemlig. Han maler rundt korktavler og alt som han kan male rundt, og når man tar det ned blir det stygt og flekkete. Så jeg er litt skeptisk til hva de kommer til å gjøre med saken. Det står ikke noe om det i leiekontrakten, så da er det vel ikke mitt ansvar, eller min feil?

Kan jo kjøpe bein av metall så lenge da. Gjør ikke noe om de ruster litt, senga faller vel ikke sammen av den grunn. Jeg tenkte å dra på Boss og kjøpe en insektspray eller noe, noe pulver som man sprayer på teppet og støvsuger opp etterpå. Det er nemlig kun der de befinner seg. Deretter skal jeg tvinge vaktmesteren til å legge nytt gulv til meg. Vegg til vegg teppe er ekkelt og uhygienisk! Pluss at det er dyr på det! Æsj!

Takk for svar forresten :)

2009-07-19 19.30

Hei.
Problem med sølvkre rammer svært mange som bor i eldre murbebyggelse. For å kunne trives og eksistere i boliger er sølvkre helt avhengig av litt fuktighet. Sølvkre er stort sett nattaktive, og at man ser de fleste i full fart over gulvet når lyset blir skrudd på er svært vanlig. Jeg har gjennom mange år innenfor fagområdet skadedyrkontroll fått mange hundre henvendelser om sølvkre. Det som først må sies er at dette ikke er å betegne som noe skadedyr. I et moderne hjem gjør de ingen skade.
Før du setter i gang med kjemisk krigføring vil jeg anbefale noen andre tiltak. Husk på at sølvkre nesten i alle tilfeller dukker opp etter at kjemisk behandling er foretatt hvis ikke forutsetningene for at sølvkre er tilstede endres.
Sjekk ut om det til stadighet er vann som blir liggende på badegulv.
Er det vann her tørkes dette opp.
Sjekk om sluk i badegulv er rengjort. Hvis ikke så skrubbes dette grundig med en gammel oppvaskbørste.
Er det glipper mellom toalettskål og gulv tettes denne glippe med acrylmasse.
Har du en vifte kan gjerne denne settes i possisjon til å blåse langs gulvet og på den måten tørke ut fuktige områder.
Er det andre rom de finnes i bør alle tepper og lignende fjernes i en periode fra gulv.
Støvsug grundig daglig langs alle sprekker, kriker og kroker.
Også godt langs fotlister.

Utfør dette og du vil være godt i gang med å bli kvitt sølvkre.

Det bør også sjekkes ut om det faktisk er sølvkre. Dette kan gjøres ved at du sender inn eksemplarer eller bilder til meg.

Selv om sølvkre kan være ekkelt, er de ikke farlige.
Hverken biter eller kryper på oss mennesker.

2009-07-19 22.35

Takk for godt svar! De befinner jo seg på soverommet, så jeg har en mistanke om at de liker vegg-til-vegg teppet.. Jeg har jo verken vann eller mat under sengen min. Jeg bor i kollektiv, og har et rom med sovealkove. Jeg har relativt lave ben på sengen min, så jeg ser for meg at det fort blir klamt og høy luftfuktighet under der. Selv om jeg har verandadøren åpen blir det fremdeles ganske varmt der. Jeg har fjernet alle bøkene min som lå under senga, siden de spiser papir. Men de liker jo også tapetlim, gjør de ikke? Og det er noe jeg som leietaker får gjort så mye med. Jeg skal ringe vaktmesteren å kreve å få fjernet vegg-til-vegg tepper hvertfall, etter rådet ditt om å fjerne tepper o.l. Hvis han ikke vil legge nytt gulv, skal jeg søren meg gjøre det selv! :p Jeg skal også gå til anskaffelse av en vifte som kan tørke de ut.

Men den delen om å finne ut om det faktisk er sølvkre, og sende inn eksemplarer til deg, ville jeg aldri finne på å gjøre! Ville aldri, aldri tatt på de dyrene der, ei heller tatt bilde av dem. Når jeg ser dem begynner jeg som regel å hyle og løper min vei, og ringer mamma og pappa. Jeg ei ei pingle, jeg vet det :p

2009-07-20 09.03

Du skal ikke være redd for at sølvkre gjør skade på bøkene dine. De spiser ikke mye hver dag, og det er på gamle boksamlinger, frimerkesamlinger at skade er skjedd.
Jeg tror ganske sikkert at endring av di klimatiske forhold i leiligheten vil være det beste alternativet, og det som hjelper på lang sikt.
Hvis gulvet ditt ligger på bakkenivå er det enda mer viktig å få luft inn der heldekkende teppe har ligget.
Lykke til videre....

sølvkre

2011-06-23 04.37

Hei! Jeg har akkurat lest noen av innleggene her om sølvkre. Er veldig plaget med dette problemet selv, og har noen flere spørsmål til Arne Nese. Jeg har bl a lest at de lever av papir, jeg har nemlig noen pappesker(fulle av brev,fotografier,papirer etc..)stående på gulvet, som har stått der i litt over ett år. Kan sølvkre spise seg igjennom eskene? eller komme gjennom sprekker og gjøre skade på fotografier?  Jeg har også støvsugd dem opp fra gulvet noen ganger, men ikke gjort noe med støvsugerposen etterpå, hvorfor skal man fryse eller kaste den etterpå? dør dem ikke når man støvsuger dem?

Også lurer jeg litt på hvordan de formerer seg, om de  legger egg? Er disse eggene mulige å se isåfall?og hvor mange kan det evt komme ut av slike egg på en gang?

Jeg er kjempesliten av å ha dem i kjellerleiligheten(som jeg leier). Hver kveld når jeg kommer hjem og skrur på lyset går jeg rundt og dreper opptil ti stk.  Men nå skal jeg flytte herfra om en måned og vet ikke om jeg gidder å gå til innkjøp av både det ene og det andre for å bli kvitt dem. Men er det sånn at de kan følge med på lasset når jeg flytter? Dit jeg flytter er det ikke like fuktig som her. Men kan de f eks ha lagt egg i noen av tingene mine, og så kan de klekkes etter at jeg har flyttet til det nye stedet?

Jeg har funnet dem absolutt overalt i leiligheten, mest på gulvet(i alle rom) men også i kommodeskuffer og en gang fant jeg en i sengen min. Det er så ekkelt som det kan få blitt!! Gleder meg til å høre svarene dine!

ps. er det egentlig mitt eller huseiers ansvar å bli kvitt sølvkre?

Hva skjer?

  • Standard
  • Nye
  • Hete
  • Hete nye
  • Lukket
  • Klistret

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrev fra hjem.no.