BYTT VINDUER som en del av et oppussingsprosjekt, sier Roar Hugsnes i Enova. FotBYTT VINDUER som en del av et oppussingsprosjekt, sier Roar Hugsnes i Enova. Foto: Enova

Bytte vindu selv?

2011-01-20 Av Ida Lindvall

Prisen for å bytte vinduer avhenger selvfølgelig av antall, størrelse, type og utførsel. I dag er det primært tolags- og trelags isolerglass med argon som oppfyller energikravet til Enova, og vindustyper varierer utifra om det skal kunne åpnes eller sitte fast.

- Standardstørrelser er billigere enn vinduer som er laget etter spesialmål for din bolig, forteller seniorrådgiver i Enova, Roar Hugsnes, til Hjem.no.

Dobbelt så dyrt med hjelp
Hugsnes sier at man bør regne med det dobbelte av prisen for vinduet, dersom du ønsker en glassmester til å gjøre jobben.

- Hvis jeg skal driste meg på noe konkret, så koster et standard vindu mellom 5000 – 8000 kroner, og så kan en regne med det dobbelte ferdig montert, det vil si med innsetting, isolering, tetting, montering av utforinger og belistning.

Så er det gjerne et spørsmål om hvor gode de skal være til å holde på varmen.

- 3-lags lavenergivinduer er bare 5 – 8 % dyrere enn 2-lags etter dagens krav (U = 1,2), mens såkalte passivhusvindu, med U-verdi 0,8 – 0,7 kan være 30 % dyrere.  Det er mest for at etterspørselen er begrenset ennå, så dette vil nok endre seg. I et nybyggprosjekt blir dette likevel kun en liten økning i prosent av totalkostnadene, legger han til.

Husk at det å bytte vinduer selv forutsetter at du vet hva du gjør slik at monteringen blir gjort riktig.

Hva ønsker jeg?
Under finnes du vindustypene som lages i dag. Det er greit å lese seg litt opp om hva slags vindu som dekker ditt behov før du bestemmer deg.

Toppsving – Vinduer som vippes utover og nesten 180 grader rundt.
Innadslående
– Kan åpnes innover fra den ene siden og innover fra toppenToveis innadslående - Kan åpnes to veier med én vrider; i låst luftestilling med åpning i topp, eller som et innadslående sidehengslet vindu for full åpning.
Sidehengslet – Vinduene er festet med hasper og stormkroker på den ene siden og åpnes utover. I åpen tilstand bør vinduene sikres med krok i vinduskarmen.
Fastkarm – er typiske vinduer som sitter i verandadører eller i stuen for å slippe inn mest mulig lys. Vinduene kan ikke åpnes, så derfor bør de plasseres i rom der ventilasjonsbehovet blir dekket på en annen måte (for eksempel gjennom lufteluke i veggen).

Alle disse typene er av to- og trelags isolerglass med argongass mellom lagene.

Et vindus oppgaver er følgende:
Slippe inn mest mulig dagslys
Slippe ut minst mulig varme
Slippe inn solstråling som kan redusere oppvarmingsbehovet
Reflektere solstråling som kan forårsake overoppvarming
Ikke forårsake trekkproblemer eller gi dårlig varmekomfort
Ikke forårsake uakseptabel kondens

Sjekk de gamle vinduene dine
Det finnes flere triks for å etablere nødvendigheten av å skifte vinduer hjemme hos deg.

 • Vinduer som er over 20 år gamle slipper ut 2,5 ganger så mye varme som et nytt vindu, dersom det ikke er et gammelt hus der vinduet har et innerglass med egenramme. Disse er mye mer isolerte enn de såkalte husmorvinduene fra 70-tallet.
 • Punkterte vinduer holder ikke på varmen siden det da har oppstått lekkasje mellom glasslagene. Det kan du ofte se ved at det legger seg et lag med kondens på innsiden av vinduene, noe som optimaliserer forholdene for råte.
 • Er det gulvkaldt i leiligheten din undersøk om vinduene er tette. Trekk oppdages gjennom kaldras, som oppstår når luft blir nedkjølt av en kald flate og dyttes ned mot gulvet, og luftlekkasjer. Luftlekkasjer kjenner du ved å ta hånden langs vinduskarmene. Kjenner du at det trekker det på tide å gjøre noe.

Vi i Villa har laget en steg for steg-guide til hvordan du skifter vindu selv.

Hva kan man gjøre selv?
Hjem.no har tidligere skrevet en artikkel der det anbefales å bytte vinduer som en del av et større oppussingsprosjekt.

- Har man ingen planer om oppgradering av boligen og vinduene er greie samt synes strømutgiftene er overkommelige, kan man sikkert leve med trekken fra dem i noen år til, sier Roar Hugsnes.

Ett triks som er billig og som kan gjøres selv er å montere tettelist mellom vinduskarmen og vinduet. Før du gjør det sørg for at overflatene er rene, og at du ikke har for tykk eller bred list.

I denne videoen kommer Klimaløftet og Grønn hverdag med triks til hvordan du kan holde varmen i vinter:  

 

 


Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Dette trenger du

 

 • Brekkjern
 • Vater
 • Skrutrekker
 • Isolasjonverktøy eller sparkel
 • Tommestokk
 • Karmskruer
 • Høvel
 • Isolasjonsremser
 • Nytt vindu - kan du velge et vindu med ferdigborrede hull for karmskruer, gjør det!
 • Bor til karmskrue
 •  

  Del med andre

  Rangér denne