NY DILLE: Påskestrikk til eggene. Bruk innholdet til mat og eggeskallet til pyntNY DILLE: Påskestrikk til eggene. Bruk innholdet til mat og eggeskallet til pynt. Foto: Kaja Means

Strikk ditt eget påskeegg

2011-04-06 Av Ida Lindvall

- Det går en strikkedille over landet, og vi synes det er på tide at hobbystrikkerne får en ny utfordring, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Designerduoen Arne & Carlos har gjort stor suksess med sine strikkede julekuler. Nå kommer de med oppskrifter på strikkede påskeegg.

- Egg har en særegen form og krever en litt annen øking og felling av strikkemaskene enn kuler. Men følger du oppskriften, er det lett å strikke et trekk som passer rundt eggeskallet, sier Arne Nerjordet.

Eggtrekket strikkes fram og tilbake på pinne nummer 3 og sys sammen rundt det tomme eggeskallet. Se oppskriften nederst i artikkelen. Til slutt kan man brodere et påskemotiv i andre farger på strikketrekket.

- Veldig mange synes det er stas å produsere pynten selv i stedet for å kjøpe alt ferdig. I en hektisk hverdag gir det en liten føelse av luksus å strikke bare for moro skyld, sier designerduoen.

Påskeklassiker

Dekorering av egg til påske har lange tradisjoner.

- Her i landet er det gjerne barnehagebarn og skoleelever som maler og dekorerer eggene. I land som Tsjekkia og Polen er det tradisjon for å male egg i forseggjorte og intrikate mønstre med tilhørende kåring av de vakreste eggene, sier Åse Kringlebotn.

Hun tror strikkeeggene kan bli en ny klassiker.

- Når du først har strikket et eggtrekk, er det fristende å produsere flere fargeglade egg til pynt i en kurv eller hengende på dekorative greiner.

Hele verdikjeden

Før du går i gang med strikking av trekk til egget, må innholdet ut av skallet. Her er det best å kjøpe en liten eggepumpe fra hobbybutikken.

- Egget bør helst ha romtemperatur når du skal blåse ut innholdet, da er det nemlig tyntflytende og lettere å få ut av skallet. Et annet råd er å ikke velge de største eggene, for de har ofte tynnere skall.

Plommene og hvitene kan brukes til pannekaker eller vafler. Eller eggerøre, omletter, pai og kaker.

- Det er det fine med egg. De kan brukes til både pynt og mat, egg er en hel liten verdikjede i seg selv, avslutter Kringlebotn.

 LES OGSÅ: Du salige soverom

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Dette trenger du

Her er Arne & Carlos' eggmønster. Bruk pinne nummer 3 og garn som passer til pinnene.

Legg opp 14 m.

1.pinne: 14 vr

2.pinne: 1r X øk 1,2r X øk 1, 1r

3.pinne: 21 vr

4.pinne: 1r, X øk 1, 3r X, øk 1,2r

5.pinne: 28 vr

6.pinne: 1,r, X øk 1,4r X øk 1,3r

7.pinne: vr

8.pinne: r

9.pinne:vr

10.pinne: r

11.pinne: vr

12.pinne:r

13.pinne: vr

14.pinne: r

15.pinne: vr

16.pinne: r

17.pinne: 1vr, X 2vr sm, 3vr X , 2vr sm, 2vr

18.pinne: 28 r

19 pinne: 28 vr

20.pinne: 1r, X 2r sm, 2r X, 2r sm, 1r

21.pinne: 21 vr

22.pinne: 21 r

23.pinne: 1vr, X 2vr sm, 1vr X, 2vr sm

24.pinne: 14 r

25.pinne: 14vr

26.pinne: 1r, X 2r sm X 1r

Klipp av tråden og trekk den gjennom de siste maskene. Fest tråder. Damp og legg trekket rundt egget og sy sammen i siden.

Del med andre

Rangér denne