TA VARE på terrassen din. Foto: IfiTA VARE på terrassen din. Foto: Ifi

Ta vare på terrassen

Utendørs 2011-05-02 Av Ida Lindvall

 En skikkelig vask hver vår og litt beising etter behov, gjør at terrassen din ser finere ut – og den får vesentlig lenger levetid. Husk at terrassegulvet er betydelig mer utsatt enn annet treverk i huset ditt. En horisontal flate utsettes for mye mer fuktighet i form av regn, snø og is. Plassert på husets solside blir terrassegulvet utsatt for store variasjoner – fra øsende regn til stekende varme. Derfor må du ta godt vare terrassen din – og som vanlig - gjelder det også her å gjøre arbeidet skikkelig.

Ny terrasse

Terrassen din er sannsynligvis bygget av impregnert trelast. Det betyr at trevirket kan inneholde en del væske. Hvor langt tørkingen er kommet kan være forskjellig – men du bør nok vente en måned eller to før du behandler treverket. Dette avhenger også av været.

Dersom det oppstår uslag fra impregneringen i form av krystaller som legger seg på overflaten, børster du disse bort med en stiv børste og skyller med litt vann etterpå.

Tidligere behandlet terrasse

Fukt terrassegulvet med kaldt vann.

bilde1

Påfør terrasserens og la virke i 15-20 minutter. Det er viktig at rensemiddelet ikke tørker inn før du begynner skrubbingen – påfør mer etter behov.

bilde2

 Skrubb og spyl godt av med vann. Benytt vanlig hageslange. Høytrykksspyler kan lett ødelegge overflaten. Er terrassen spesielt skitten, kan det hende at du må gjenta behandlingen.

bilde3

Lysere treverk

 Hvis sterkt mørknet treverk ønskes lysnet, anbefales det å bruke terrasseblekner. Det er viktig at alle rester av terrasseblekneren skylles grundig bort. 
Eventuelle rester av terrasseblekner kan forringe beisens kvalitet og forlenge tørketiden.

bilde4

Et annet alternativ er å slipe terrassegulvet.

Spesielt når terrassebordene er blitt noen år og har fått en slitt og ujevn overflate, er denne metoden å anbefale. Du bør enten leie skikkelig utstyr for å gjøre jobben - eller overlate den til en fagmann. En vesentlig fordel med sliping er at hele terrasseoppussingen kan gjøres unna på én dag. Følg med på værmeldingen og sett i gang når du er rimelig sikker på at det vil holde seg tørt.

Først tar du en runde med grovsliping og fjerner all gammel overflatebehandling.

bilde6

bilde7

Deretter finsliper du for å få en helt glatt overflate.

LES OGSÅ: Bytte vindu selv?

 

 

 

 

 

 

 

 

bild8

Etter slipingen må du nøye fjerne alt slipestøv og andre løse partikler. Pass på at du ikke lager skitne fotspor på det nyslipte treverket.

Beising

Dagen for beising må planlegges nøye for å sikre at behandlingen blir best mulig og at beisen trekker godt inn i treverket – ikke blir liggende oppå. Følg med på værmeldingen; ikke beis i sterkt sollys – i fuktig vær eller for lav temperatur.

Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter at du har beiset terrassen din. 

 

HUSK

 1.  
  • Terrassebeisen skal trenge inn i treverket og ikke danne film.
  • Unngå påføring i sterkt sollys.
  • Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer.
  • Lav temperatur og høy luftfuktighet vil forelenge tørketiden betydelig. Husk at det vår og høst ofte kan være lav nattetemperatur med duggfall.
  • Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.
  • Les og følg bruksanvisningene på produktene nøye.

bilde9

Nå er gulvet klar for beising. Terrassen din er forhåpentlig på solsiden av huset, derfor er det best om du tar oppussingen en dag med varmt tørt vær – men gjerne med skyer som demper solstrålene.

LES OGSÅ: Slik bygger du en levegg i hagen

 

 

 

 

 

 

bilde10

Et nyslipt og nybeiset gulv blir nesten seendes ut som nytt.

Terrassen bør rengjøres grundig hver vår. Benytt terrasserens og eventuelt terrasseblekner. Hvor ofte du må beise varierer med bruk og hvor i landet du bor. Men det vil nok definitivt være oftere enn du maler huset. Velger du terrasseolje i stedet for beis, bør du nok regne med å gi terrassegulvet ditt en omgang hvert år for at det skal holde seg pent og for at treverket skal ha nødvendig beskyttelse.

LES OGSÅ: Få de fine tregulvene tilbake

 

 

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Dette trenger du

Terrasserens evnt. terrasseblekner
Kost
Vann til å spyle terrassen med (ikke bruk høytrykksspyler)
Malerulle + langt skaft for å beise terrassen
Malekost
Beis i passende farge evnt. olje hvis du heller vil det (krever oftere vedlikehold)

For sliping, se anvisning i artikkelen

 

TENK PÅ DETTE NÅR DU VELGER FARGE

 • Passer fargen til boligens eller hyttas farge?
 • Passer fargen inn nabolaget og det omkringliggende landskapet.
 • Velg en farge du vil trives med, men husk at fargen kan gi et sterkt førsteinntrykk, så bruk dem med kreativitet og omtanke.

Del med andre

Rangér denne