Hvilken gressklipper du bør kjøpe kommer naturlig nok an på bruken - stor klipper for store plener. Foto: SMercury98/flickr.comHvilken gressklipper du bør kjøpe kommer naturlig nok an på bruken - stor klipper for store plener. Foto: SMercury98/flickr.com

Guide til kjøp av gressklipper

2010-06-17 Av Reidar Von Hirsch

Det er to ting som avgjør hvor stor gressklipper du egentlig trenger. På en liten hageflekk klarer de fleste friske, raske mennesker seg med en manuell modell som man skyver foran seg.

Men på en større plen er det lurt å handle en selvdrevet gressklipper. Det er ikke bare det at dette gjør klippingen enklere, men klippebredden på en større gressklipper blir også større og gjør at jobben tar kortere tid.

For å slippe å måtte rake opp gressavfallet etter klippingen, er det lurt å kjøpe en gressklipper med oppsamler.

Les også: Bygg kjøkkenhagen i kasser

Biofunksjoner
Alternativet til en oppsamler er en gressklipper med biofunksjon. Gresset blir da finklipt i så små biter at det fint kan ligge igjen på plenen og bli til gjødsel.

Biofunksjon omtales også gjerne som mulcherfunksjon, men dette varierer noe mellom produsentene.

Dette er kanskje det beste trikset for å få den fineste plenen, men ulempen er at man bør klippe ofte dersom man har en gressklipper med biofunksjon. Men så er også det å klippe ofte et godt tips for den som vil ha fin plen.

Les også: Her er årets hagemøbler

Tenk på naboene
Enkelt sagt kan man si at bensindrevne gressklippere bråker mest, elektriske noe mindre og manuelle gressklippere minst av alle. Har du sarte naboer eller en tendens til å ta gressklippingen tidlig på søndag morgen, så er dette noe du bør ta med i vurderingen.

Bensindrevne gressklippere er også det mest skadelige for miljøet, og de bruker ganske mye bensin til å være så små maskiner.

Les også: Planlegg utekjøkkenet nå

Sikkerhet
Har du hjelpsomme barn og bikkjer løpende rundt deg mens du klipper plenen, bør du tenke på dette når du handler gressklipper.

Til tross for at de manuelle modellene naturlig nok har minst kraft i seg, så er den åpne trommelen på mange modeller skummel for barnehender eller bikkjehaler. Nå kommer mange modeller, som Gardenas modell som er nevnt i denne artikkelen, med et deksel over trommelen, men mange av billigmodellene har ikke dette.

Gode modeller
Det mangler på gode gressklippertester, men Forbrukerportalen testet i vår de mest kjøpte modellene på markedet. Testen gikk gjennom de fire hovedmodellene manuell, elektrisk, batteridrevet og bensin.

Les mer om testen

For den litt late

Bosch Rotak 37Li
Bosch Rotak 37Li

Batteridrevne gressklippere har nok fremdeles en vei å gå før de er like gode som de andre typene. De kan likevel være et alternativ for de som har liten plen, men ikke vil ha manuell gressklipper.

Batterimodellene er relativt nye modeller som ikke er selvdrevne - man må altså fremdeles dytte dem rundt omkring på plenen. De behøver ikke strømuttak og batteriet kan tas ut av gressklipperen og lades inne.

I forbrukerportalens test var det Bosch sin Rotak 37Li-modell som kom best ut i denne klassen. Batteriet varer i 26 minutter, noe som burde være nok for de fleste mindre plener, og det tar omlag en time å lade det opp igjen.

For friskusen
Gardena 380c
Gardena 380c

En god, manuell modell gjør jobben på de fleste forstadsplener, men svært mange har nok dårlig erfaring med denne typen gressklipper. Problemet er at det er mange billigmodeller på markedet som ikke klipper godt nok og ikke varer lenge nok til at det er verdt det.

Klipper man sjelden, så er ikke en manuell modell noe for deg. De egner seg svært dårlig til gress over 4-5 centimeter, og da må man enten låne naboens bensinmonster eller sette i gang med ljåen. I tillegg er de ikke spesielt gode på vått gress.

I testen til Forbrukerportalen var det så å si jevnt løp mellom Gardenas 380c-modell og Husqvarnas 540-modell. Det som skiller dem er at Gardenamodellen har oppsamler, samt at dekselet bedre dekker trommelen.

For middels store plener
Viking ME545V
Viking ME545V

Blant elektriske gressklippere finnes det både selvdrevne modeller, og modeller som man selv må skyve omkring på gresset. De kobles til strømmen i huset ved hjelp av en lang ledning, som man må være påpasselig med å ikke klippe over.

Elektriske klippere bråker noe mindre enn bensindrevne modeller, men her er det egentlig snakk om ganske små forskjeller. Noen modeller kommer også med den ovennevnte biofunksjonen.

Du bør kjøpe en elektrisk gressklipper dersom du har en mellomstor til stor plen, men husk at du skal slepe ledningen etter deg, og dette begrenser valget noe.

I Forbrukerportalens test var det Vikings gressklippere som stakk av med seieren både på bensindrevne og elektrisk drevne gressklippere. Modellene er nesten helt like utover motorkraften.

Viking ME545V vant testen, men har ikke biofunksjon. Bosch sine modeller Rotak 37 og 40 kom også svært godt ut i testen.

For store plener
Viking MB545V
Viking MB545V

Om man ser bort fra bråket og driftskostnadene, så er det fremdeles bensindrevne modeller som gjelder. Har du en stor plen og ikke umiddelbar tilgang til strømuttak, så må du rett og slett ha en slik.

Bensinmodellene klipper både høyt og vått gress, kommer med biofunksjoner og dekker over en bred stripe gress når man klipper. Mange av modellene er også selvdrevne og man slipper å dytte dem rundt omkring og slite seg ut i hagen.

Viking vant altså testen også for bensindrevne gressklippere med modellen MB545V. Dette til tross for høyt støynivå og manglende biofunksjon, men den er rask og kan klippe gress opp til 8 centimeter. Gressklippere fra Alko og Toro kom noe bak Viking sin modell i testen.

 

Forsidefoto i artikkelen er av Smercury98/flickr.com under kommersiell Creative Commons-lisens

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne