Hvilken gressklipper bør du kjøpe?

2010-05-18 Av Reidar Von Hirsch Forbrukerportalen har nylig testet gressklipperne på markedet, og resultatet er at det er mange gode modeller der ute. Men noen stikker seg ut i positiv retning.

Som med snøfresere, så kommer gressklippervalget an på størrelsen på plenen du har, og hvor mye kroppsarbeid du er villig til å legge inn for å få den perfekte plenen.

Det finnes i hovedsak fire typer gressklippere: bensin, elektrisk, batteri og drevet av muskelkraft.

Les mer: Beskjær buskene og trærne nå
Les også: Slik beiser du terrassen


Manuell gressklipper
På en liten plen holder det lenge med en hånddrevet gressklipper - en slik som skyver foran seg. Bensindrevne gressklipper bråker voldsomt og de ganske ineffektive motorene fører til at man bruker mye bensin.

I tillegg gir en muskeldrevet gressklipper en god del mosjon, men de er generelt dårlige på langt eller vått gress. Så om du skal bort i noen uker i sommer, kan det lønne seg å få noen til å klippe gresset for deg mens du er borte, hvis ikke blir det fryktelig vanskelig.
Gardena 380c manuell gressklipper
Gardena 380c manuell gressklipper

Vinneren i denne klassen ble Gardenas 380c-modell, som på det meste kan klippe gress i overkant av 4 centimeter. Den har oppsamler, slik at du slipper å rake vekk gressavfallet etterpå, og koster rundt 1200 kroner.

Husqvarnas 540-modell havnet bare like bak Gardenamodellen. Den har ikke oppsamler og klarer ikke kutte gress over cirka 3,5 centimeter.

Forhandlere av Gardenas testvinner 380c-modell kan du finne på deres nettsider.

Les også: Bildeserie - Her er årets hagemøbler
Les også: Vedlikehold av hagemøblene

Batteri
Batterigressklippere er relativt nye produkter og har noen problemer som man ikke kommer utenom. Det kreves ganske mye energi å drive en gressklipper, og har du en stor plen, så er ikke disse løsningen.

Batterigressklipperne er ikke selvgående og man må skyve dem rundt omkring i hagen selv, men de har den fordelen at de ikke støyer særlig. De behøver heller ikke et strømuttak i umiddelbar nærhet til hagen, men man må tross alt ha dette så nærme at det er praktisk å lade batteriet når man er ferdig.
Boschs Rotak 37Li-modell gressklipper
Boschs Rotak 37Li-modell gressklipper

Det ble kun testet to gressklippere i denne klassen, og Bosch sin modell Rotak 37Li var langt bedre enn Gardenas modell. Bosch Rotak 37Li dekket over et område på hele 705 kvadratmeter før batteriene var flate etter 26 minutter. Batteriet tar bare omlag en time å lade opp.

Forhandlere av Bosch sine gressklippere kan du finne på deres nettsider.

Les også: Bygg kjøkkenhagen i kasser
Les også: Slik maler du huset

Elektriske gressklippere
Av elekriske modeller som kobles til strømnettet med en ledning finnes det både klippere av den selvgående typen, og den typen hvor man selv dytter maskinen rundt omkring.

Elektriske modeller er mer stillegående enn de bensindrevne og er også noe mer miljøvennlige. Ulempen er at man må ha et strømuttak i nærheten av hagen, men dette er kanskje noe de aller fleste har tilgjengelig. Klippingen begrenses likevel av hvor praktisk det er å slepe rundt på denne ledningen dersom man har en veldig stor hage.

Blant både de elektriske og de bensindrevne gressklipperne finner man en såkalt mulcherfunksjon, som gjør at gresset moses opp til gjødsel, som kan brukes i hagen. Men dette er det ikke alle modellene som har.
Vikings elektriske gressklipper ME545V
Vikings elektriske gressklipper ME545V

Vinneren i denne klassen ble Vikings modell ME545V. Den mangler mulcherfunksjon, men kommer likevel best ut blant de elektriske klipperne. Den klipper gress opp til 8 centimeter, men er ganske støyende.

Prisen på denne modellen er cirka 5000 kroner.

Også Bosch sine Rotak 40- og Rotak 37-modeller kom godt ut i denne klassen.

Bensindrevne gressklippere

Har man en skikkelig stor plen, så er man egentlig nødt til å kjøpe en bensindrevet gressklipper. Ja, de støyer en del og ja, de forurenser mye mer enn man skulle tro, men å trekke rundt på en ledning som setter seg fast i epletrær og ripsbusker i timevis er nok til å gi selv den mest tålmodige hageeier hjerteinfarkt.
Vikings elektriske gressklipper MB545V
Vikings elektriske gressklipper MB545V

I denne klassen hadde testen en soleklar vinner, og igjen var det Viking som stakk av med seieren med modellen MB545V. Også denne modellen mangler muligheten til å lage gjødsel, men dens gode egenskaper på andre områder gjorde at den vant testen foran gressklippere fra Alko og Toro.

Viking MB545V er rask, selvdrevet, klipper gress opp til 8 centimeter, men er til gjengjeld blant de mest støyete klipperne i testen.

Prisen ligger på rundt 6000 kroner.

Vikings gressklippere selges gjennom Stihl, hvor du kan finne en forhandlerliste.

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne