Sofagruppen Amadeus fra Bohus er perfekt for den sosiale hageeieren. Foto: Produsenten.Sofagruppen Amadeus fra Bohus er perfekt for den sosiale hageeieren. Foto: Produsenten.

Hvilken hagetype er du?

2010-05-07 Av Reidar Von Hirsch

Hvilke hagemøbler du bør ha i hagen kommer an på hva du skal bruke den til. Noen liker å slappe av, andre å underholde gjester og noen vil utrolig nok jobbe i hagen sin.

Årets trender for hagemøbler spriker i flere retninger, noe som skulle gi muligheter for at de fleste finner noe som passer sitt behov, sin stil og sitt budsjett.

Bildeserie: Mange flere av årets hagemøbler
Les mer: Vedlikehold av hagemøblene

Hagemøbelmonster

Nancy Sporsheim fra Madalon
Nancy Sporsheim fra Madalon

-Trenden de siste årene innefor hage har vært at vi skal ha det samme som naboen og vi har kjøpt oss større og større sofaer som ligner mer og mer på stuemøbler til å ha ute, sier interiørdesigner Nancy Sporsheim.

Sammen med Beathe Nymoen driver hun interiørbedriften Madalon som utvikler totalkonsepter for restaurantbransjen samt bistår privatpersoner med interiørdesign.

-Vi har sett mye overdimensjonerte, mørkebrune polyrotting-salonger de siste par årene hvor bord og stoler matcher, kanskje med et oliventre og en sauefell til.

Mer individualisme

Men disse møbelgruppene, som ofte er både større og dyrere enn møblene man har inne, har ikke blitt så populære som mange av møbelkjedene hadde håpt på. Årets nyheter er langt mer blandet i uttrykket.

Sporsheim mener at, som med interiøret, blir vi flinkere til å være mer individualistiske med møbelbruken vår i hagen. Dette åpner opp for flere designuttrykk, til glede for hageeierne.

-Årets hagemøbler har større spennvidde enn vi har sett på lenge og de tradisjonelle teak- og polyrottingmøblene har absolutt sterk konkurranse i vente fremover både i stil, materialer og tekniske nyvinninger.

Les også: Beskjær busker og trær nå
Les også: Slik maler du huset
Les også: Slik maler du vinduer ute

Hagetyper

Tidligere i år slapp Husqvarna og Gardena en stor rapport som viste at både globalt og her i landet, så er hagen blitt et viktig tilholdssted. Rapporten er basert på studier av hageblogger i en rekke forskjellige land, og den peker ut forskjellige retninger for hvordan folk vil ha det i hagen sin.

De viktigste hagetypene i Norge er i følge rapporten følgende: hagen for avslapping, den sosiale hagen, den artistiske hagen og kjøkkenhagen.

I samarbeid med Nancy Sporsheim har vi plukket ut noen møbler som best representerer de hagetypene som nordmenn ser ut til å like.

Hagen for avslapping
Rapporten fra Husqvarna viser at et stort flertall av folk, og spesielt her i Skandinavia, foretrekker å bruke hagen til å slappe av.

En stressende hverdag gjør at man først og fremst vil et rolig og komfortabelt sted å være, og dette skaper man seg gjerne i hagen. Å komme litt i kontakt med naturen er også en grunn til at man lager seg en såkalt feel-good hage.

Paola Lenti "Float" 26.940 kroner hos Expo Nova

Float fra Paola Lenti
Float fra Paola Lenti


"Float" fra italienske Paola Lenti er laget i vannavstøtende stoff, men må lagres innendørs på vinteren. Den kommer i to forskjellige lengder, hvor den ene er en sjeselong, som her, og den andre er en lenestol.

IKEA "Ammerö" 1550 kroner

Ammerö fra IKEA
Ammerö fra IKEA

Ammeröserien til IKEA er en tydelig motvekt til de store kunstrottingmøblene, med sine små og lette møbler. Rammen er i rustfritt stål og nettingen i kunstrotting. Serien er ny av året og kommer også som 2-seter sofa, bord og hvilestoler.


Den sosiale hagen
Sosiale hagetyper har mer enn bare en grill i hagen - gjerne et helt utekjøkken med innlagt vann og kjøleskap. Varmelamper er et must for at gjestene skal kunne bli sittende til de sene nattetimer.

Den sosiale hagetypen er avhengig av å ha gode naboer, som enten kommer over for litt selskap, eller som ikke bryr seg om litt støy på sommernettene.

-I Norge har vi lang tradisjon for å invitere folk hjem på middag, og gjerne en som inntas i hagen når været tillater det, sier Sporsheim.

-Denne tradisjonen vår er i følge trendanalytikere på vei til å bli en het trend for resten av Europa og USA. Disse møblene er da midt i blinken om man vil bruke hagen til sosiale sammenkomster:


Møbelringen "Monaco" 9998 kroner

Monaco fra Møbelringen
Monaco fra Møbelringen


Møbelringens Monacoserie er et utendørs spisebord med teakfarget og vedlikeholdsfri bordplate. Ben og rammer er i svart aluminium og det hører til 6 stoler til denne pakken.

Optimus Grillbord 12.450 kroner

Grillbord fra Optimus
Grillbord fra Optimus


Grillbordet fra Rørosbedriften Optimus er det perfekte sosiale møbel - med kullgrillen midt i, slik at alle kan lage mat. Kommer også med gassgrill i løpet av sommeren. Bordet er laget i malmfuru og godkjent for brannsikkerhet av SINTEF.

Les mer: Grillbordet som lar alle lage mat

"Amadeus" fra Bohus, 6999 kroner for 2-seter

Amadeus fra Bohus
Amadeus fra Bohus


Amadeusserien fra Bohus er også ny av året, og kommer både som 2-seters, 3-seters, sjeselong og sofabord. 2-seteren koster 6999 kroner, 3-seteren 8999 kroner og bordet i dette bildet 3499 kroner.


Den artistiske hagen
Dette er den mest gjennomarbeidede hagen, hvor planter, blomster og møbler alle er i harmoni med hverandre. Naturen i seg selv er ikke riktig nok, men den må pyntes litt på for at det skal bli perfekt. Den artistiske hageeieren uttrykker seg gjerne gjennom  hvordan han eller hun har det i hagen.

-Når huset inne er perfekt er det for den artistiske klart for å style hagen til er kunstverk. Her setter vi inn designmøbler og viser omverdenen at vi er i besittelse av den gode smak til glede for oss selv og andre.

B&B Italia "Canasta" 58.890 kroner hos Expo Nova

Canasta fra B&B Italia
Canasta fra B&B Italia


Sofaen Canasta fra B&B Italia er tegnet av den spanske designdronningen Patricia Urquiola. Den har høy rygg som egner seg til å skjerme vinden og er laget i vedlikeholdsfritt materiale. Kommer i flere forskjellige størrelser.

Paola Lenti "Sand" 20.720 kroner (uten justerbar rygg) hos Expo Nova

Sand fra Paola Lenti
Sand fra Paola Lenti


Paola Lenti har vært aktive på hagemøbelfronten i år, og stolene "Sand" kommer i hele 18 forskjellige farger. Rammen er laget i børstet, rustfritt stål og nettingen i flettede polyestertråder. Kommer både med og uten justerbar rygg.

IKEA "Lackö", forskjellige priser

IKEA Lackö
IKEA Lackö


Om man ikke vil ha eller har plass til en enorm sittegruppe i hagen, så er Lacköserien fra IKEA noe å tenke på. Serien består av bord (695 kroner) , stoler (195 kroner med armlene, 349 uten) og en utendørs hylle (499 kroner) i svartlakkert stål - et materiale som har begynt å komme tilbake i utendørs møbler.

Kjøkkenhagen
Kjøkkenhagen handler naturligvis om å dyrke grønnsaker i hagen, gjerne organisk, og å finne møbler som er praktiske og naturlige, og ofte skaffet på loppemarked.

-Vi vil i mye større grad dyrke våre egne grønnsaker, urter, bær og frukt. Denne trenden har bakgrunn i økonomiske, helsemessige og økologiske formål, sier Sporsheim.

Det er altså grønnsakene og plantene som er det viktigste i hagen, møblene kommer i andre rekke. Hagearbeid gir kjøkkenhageeieren en følelse av å ha oppnådd noe for seg selv, og hva andre mener betyr svært lite.

Les mer: Bygg kjøkkenhagen i kasser

Denne hagetypen har en typisk romantisk hage og dette er også den trenden som er i sterkest vekst, ifølge Husqvarnas hagerapport.

Ygg & Lyng "Lodge" 1990 kroner
Lodge fra Ygg&Lyng
Lodge fra Ygg&Lyng


Egentlig gir det ikke mye mening å skulle plukke ut møbler for en hage hvor møblene ikke betyr noe. Men norske Ygg&Lyng lager møbler som passer så godt inn i en slik hage, at vi ikke kunne la den stå tom. Stolen "Lodge" koster 1990 kroner og du kan finne forhandlere på Ygg&Lyngs nettsider.


Tips til deg som skal handle hagemøbler:

1) Tenk praktisk
-Hva er egentlig behovet ditt? (Tenk på oppbevaring vinterstid og vedlikehold)

2) Tenk estetisk
-Match det utvendige med det innvendige
-Hvis du ikke ville hatt det inne - hvorfor skal du ha det ute?
-Miks og match for å skape en personlig atmosfære

3) Tenk økonomisk
-Både med tanke på lommeboka, og miljøet - husk at det fremdeles finnes mye hagemøbler på markedet som er laget i utrydningstruet regnskog.
-Ikke kjøp ting du egentlig ikke vil ha - selv om en hel salong er på tilbud, kan du kjøpe et par stoler og kombinere møbler litt etter hvert. Det samme gjelder dyre møbler - kjøp det du virkelig har lyst på, og sett sammen hagesalongen litt etter hvert.


Hvilken hagetype er du? Fortell oss i kommentarfeltet under!

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne