Planter og blomster som vokser i oppover eller nedover tar ikke opp så mye plass på en liten balkong. Foto: nguy1/flickr.comPlanter og blomster som vokser i oppover eller nedover tar ikke opp så mye plass på en liten balkong. Foto: nguy1/flickr.com

Innredningstips for små balkonger

2010-06-04 Av Reidar Von Hirsch I all hovedsak er hagemøblene som kommer på markedet beregnet på folk som har masse plass, og møblene blir deretter kjempestore. Men svært mange bor i leiligheter med små balkonger, som blir brukt sjeldent.

Det er det ingen grunn til. Selv om trenden med store hagesofaer har forsterket seg de siste årene, så kommer det stadig små drypp med enkle, elegante møbler som passer bedre på en liten balkong.

Les mer: Her er årets hagemøbler
Les mer: Hvilken hagetype er du?


Ta riktige mål
Det aller første du bør gjøre er å måle verandaen din, og kanskje sette opp en liten skisse over hvor mye plass du har til rådighet. Blir det for trangt, så blir det ikke komfortabelt.

I stedet for å fylle opp terrassen med møbler, kan du ha noen klappstoler i bakhånd dersom det kommer gjester. Disse får du kjøpt billig på de fleste møbelbutikker - en klappstol på IKEA koster 79 kroner og en på Jysk koster 60 kroner.

Møbler som tåler vinteren

Hvis du ikke har bod hjemme til å oppbevare møblene på vinteren, bør du kjøpe produkter som tåler å stå ute. Se etter møbler i rustfritt stål eller aluminium, eller tremøbler som kan stå ute. Ulempen med tremøbler er at de ofte er en del større enn sine motstykker i metall, og lar seg ikke stable like enkelt.
Tarnö stol fra IKEA
Tarnö stol fra IKEA

Kjøp gjerne en presenning eller et møbeltrekk mens du er ute, som kan trekkes over møblene på vinteren.

Heldigvis for trangbodde er metallmøbler i vinden som aldri før - og selv de store produsentene har begynt å selge dem. De er kanskje ikke like komfortable som en salong i kunstrotting, men du får i alle fall plass til noen venner på terrassen.

Kjøp brukt
Det første du bør gjøre er å oppsøke noen lokale loppemarked og bruktbutikker - her kan du finne nesten alt du ønsker deg.

Eldre møbler er gjerne mindre i størrelse enn de hagemøblene som det selges mye av i dag, og hvis de har tålt tidens tann, er det ingen grunn til at dette ikke skal være den aller beste løsningen for terrassen din.

Les også: Etsy - Nipsbutikk på nett

Sofabenk

En sofabenk tar ikke opp mye plass og hvis du kjøper en som har litt høyde over gulvet, kan man bruke plassen under til oppbevaring. Med noen puter og pledd kan en slik benk bli et riktig komfortabelt og sjarmerende møbel.

Sofabenken Vega fra Jysk
Sofabenken Vega fra Jysk


Puter og pledd gir sofaen særpreg, og det er her du kan leke deg litt med spreke farger. Hvis du planlegger noen potteplanter på terrassen, kan du ta igjen fargene på plantene i putene du velger til sofaen.

Sofabenker er nesten ikke å få kjøpt hos de store kjedene lenger, men både IKEA og Jysk har modeller til rundt tusenlappen. IKEAs minste sofabenk heter Äpplarö og er bare 117 centimeter bred, mens Jysk har to modeller på 158 centimeter, Vega og Orlando.

Äpplarö sofabenk fra IKEA
Äpplarö sofabenk fra IKEA


Planter til verandaen
Balkong med planter
Balkong med planter

Planter gir en følelse av plass og frihet og vil definitivt gjøre terrassen til et triveligere sted å være. Sett opp en klatrevegg for plantene, og plant dem i høyden, slik at de ikke tar opp så mye plass på gulvet.

Det er ikke alle klatreplanter som kan vokse i kasser, så spør i hagebutikken hvilke som vil egne seg. Noen eksempler er Ipomoea, Clematis og Thunbergia, men husk at disse kan klatre ganske høyt, så vær nøye med stell.

Clematis klatrplante
Clematis klatrplante


En del grønnsaker, som tomater og sukkererter, vokser også i høyden og kan med fordel plantes i kasser.

Les også: Anlegg kjøkkenhagen i kasser

Smågriller
Eva Solo Table Grill
Eva Solo Table Grill

Utekjøkken blir det kanskje ikke om det er lite med plass, men det finnes en del griller som kan brukes på en liten balkong. Det første du bør sjekke er om du har lov til å bruke gass- eller kullgrill der du bor. Hvis ikke er det eneste alternativet en elektrisk grill, noe mange ikke har særlig god erfaring med.

Har du derimot lov til å bruke kull- og gassgrill, så finnes det mange lekre varianter på markedet. Ta en kikk på Eva Solos Table Grill til rundt 2000 kroner eller den noe rimeligere Weber Smokey Joe til rundt 700 kroner.
Weber Smokey Joe
Weber Smokey Joe

Weber har også mindre gassgriller som kan stilles opp på et bord, men da bør man huske at grill og gasstank krever en del oppbevaringsplass. Ifølge Brannvernforeningen er det lov å oppbevare 2 11-literstanker med gass i boligen.

Les også: Planlegg utekjøkkenet nå

Belysning
I de kommende ukene og månedene er det lyst ute til langt på natt, men skal man sitte ute og lese, må man likevel ha noen form for belysning ute. IKEA selger lamper som lades opp av solenergi, noe som er veldig praktisk. Man slipper å måtte dra ut en ledning, og man kan flytte den rundt som det passer.

IKEA Solig Lamper
IKEA Solig Lamper

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne