Du behøver ikke mye for å ha utekjøkken i hagen, en bordgrill og en benk holder til å begynne med. Foto: Adrian Nier/flickr.comDu behøver ikke mye for å ha utekjøkken i hagen, en bordgrill og en benk holder til å begynne med. Foto: Adrian Nier/flickr.com

Planlegg utekjøkkenet nå

2010-04-09 Av Reidar Von Hirsch

For at man skal kunne nyte utekjøkkenet hele sommeren, så lønner det seg å begynne planleggingen nå. Du behøver ikke byggetillatelse og det er heller ikke spesielt vanskelig å lage seg et kjøkken ute.

-Man behøver ikke være spesielt mure- og snekkerkyndig for å sette opp noe slikt, men siden gleden med å bygge øker i takt med hvordan resultatet blir, bør man be om råd hvis det butter i mot, sier Sven-Erik Breili i Maxbo.

Han mener at det bare er fantasien som setter grenser for hva man kan få til når man skal bygge seg utekjøkken.

-Før man setter i gang og bygger, må man være klar over hva slags grunn en bygger på. I Norge har vi som kjent kalde vintre og disse kan ødelegge det mest perfekte byggverk, hvis det ikke er laget for å tåle frost med medfølgende tele, sier Breili.

Selv ville han gått for et byggverk hvor selve kjøkkenbenken og det som skal være i kontakt med grillen, er laget i mur, mens benkeplater og vegger bygges i tre.

Brannregler
-Vi har lagt merke til en økende trend med større installasjoner av utekjøkken i hagene til folk, men det er jo vanlige brannregler som gjelder her, sier kommunikasjonssjef Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening.

-En stasjonær peis eller grill i hagen bør stå minst fire meter fra husveggen.
-Ha alltid brannslukkeutstyr i nærheten når du bruker grillen.
-Hold grillstedet ryddig.

Les mer:
Grillvettreglene

Ferdigkjøkken

Enkel ferdigmodul av utekjøkken.
Enkel ferdigmodul av utekjøkken.

Det er mulig å kjøpe seg et utekjøkken, og det finnes leverandører som selger mer eller mindre ferdige utekjøkkenløsninger med alt fra innebygde ovner til barskap. Enkelt, men i mange tilfeller ganske dyrt.

Det finnes flere leverandører av slike ferdigløsninger i Norge, som for eksempel

Sundance leverer noen av de mest omfattende modellene utekjøkken på det norske markedet. Den største modellen, New York, med grill, skap, vask og kjøleskap koster rundt 90.000 kroner dersom man selv henter den i butikken. Butikken har også flere billigere modeller.

En annen leverandør som også opererer med større modeller av utekjøkken er Quality Spas. De har 4 forskjellige modeller i noe forskjellig størrelse og prisen ligger i samme området som hos Sundance.

Mindre modeller
Norfax har mindre, og mer mobile utekjøkken og satser på miljøvennlige modeller laget av resirkulerte materialer fra produsenten Thors Design. Treverket i benkene er gammelt, afrikansk tre som tidligere har vært del av en brygge i Danmark, og har bevist at de tåler vær og vind.

De fleste modellene hos Norfax ligger i prisområdet 10-20.000 kroner. 

Aduro har også modeller av den mindre og mer mobile typen. De har blant annet modulbaserte utekjøkken, hvor man selv kan sette sammen hvilke deler man trenger, som kule- eller gassgrill, vask og skap.

Disse benkene kommer som flatpakker og du setter dem sammen selv. Du får kjøpt Aduros utekjøkken hos flere av de store byggevarekjedene.

Les også: 7 grilltips du bør prøve

Gjør det selv
Den billigere, og kanskje for mange morsommere, løsningen er å planlegge og bygge utekjøkkenet ditt selv. Fordelen med det er at du kan starte med et lite murverk til grillen, og så bygge ut ettersom du får tid og råd.

Har du allerede en gassgrill som du er fornøyd med, kan denne vanligvis enkelt tilpasses å stå i utekjøkkenet. Alt du behøver å gjøre er å mure til en nedfelt plass på kjøkkenbenken, hvor grillen er i behagelig høyde og du er sikker på at den står støtt.

Les også:
Dette kan du bygge uten å søke

Praktisk med vask
I benken bør du også planlegge plass til benkeplate og vask. En vask ute er svært praktisk til matlagingen, men kan også brukes til gjøremål i hagen og til vannpistolene til barna.

Vannet kan enten legges inn gjennom vannledningen, men dette krever en del mer arbeid enn å for eksempel anrette slik at hageslangen kan kobles til vannkrana. Bare husk å sjekke først at hageslangen ikke er laget i PVC, siden man ikke bør drikke vann fra slike slanger.

Materialvalg

Utekjøkken i mur
Utekjøkken i mur

Både tre og mur har sine fordeler og ulemper når man skal bygge seg kjøkken ute. Et kjøkken i mur vil tåle været godt og bli en stødig plattform for de apparatene du måtte velge å sette inn. Ulempen er at kjøkkenet ikke kan flyttes eller fjernes på noen enkel måte, dersom du skulle ønske det i fremtiden.

Når du planlegger et murkjøkken må du huske på å isolere fundamentet i bygget, slik at frosten ikke ødelegger det på vinteren. Et slikt murkjøkken vil også bli svært tungt, og må stå på et stødig underlag på bakken på grunn av vekten.

Et utekjøkken i tre er noe enklere å sette opp enn et murkjøkken, og krever mindre av deg som hobbyhåndverker. Skal du sette inn den grillen du allerede har, bør du forsikre deg om at den faktisk kan stå på en treflate.

Alt treverket som brukes må være impregnert, slik at det tåler været. Treverket bør også oljes eller behandles på annen måte jevnlig for at impregneringen skal holde.

Kombinasjon
Den kanskje beste løsningen er å kombinere mur og tre, slik Breili foreslår. Man bygger da en base i mur for vasken og grillen, mens benkeplater, hyller og vegger kan bygges i tre. Dette gir en del fleksibilitet i forhold til videre utbygninger.

Lov å bygge?
Forskjellige kommuner har noe varierende lovverk når det kommer til hva man kan bygge på egen eiendom, men stort sett er det lov å bygge et utekjøkken uten å søke på forhånd. Det kan likevel være smart å lufte idéen med naboen før du begynner.

Les også:
Huskeregler for utekjøkken (VG Nett)

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne