Skrap av all løs maling og puss med sandpapir etterpå. Foto: flakeparadigm/flickr.comSkrap av all løs maling og puss med sandpapir etterpå. Foto: flakeparadigm/flickr.com

Vedlikehold av hagemøblene

2010-05-06 Av Reidar Von Hirsch Alle utemøbler krever litt vedlikehold, selv om trenden går mot at vi kjøper kunstrotting, som krever svært lite arbeid for at det skal se pent ut.

Les mer: Trendene spriker blant årets hagemøbler
Bildeserie: Her er årets hagemøbler

Tremøbler

Du trenger:
-Malingsskrape
-Sandpapir grovt og fint
-Slipemaskin
-Vindus/dør-maling
-Husvask
-Stor, flat pensel eller malingsrulle
-Rund pensel

Sjekk først om det er råte i tremøblene. Hvis de begynner å bli råtne, kan det være like greit å bytte dem ut.

Malingsflak må skrapes av før du setter i gang med malingen. Fjern så mye som mulig med en malingsskrape, og bruk grovt og så fint sandpapir etterpå. Lån gjerne en slipemaskin til dette arbeidet, siden det kan være store flater det er snakk om.

Etter pussingen må møblene vaskes med noen form for husvask, før du gir dem noen dager å tørke på.

Utemøbler behøver slitesterke produkter når de skal males, siden de er i bruk og står ute hele året. Bruk grunning og maling som er beregnet på dører og vinduer, eller trebåter, siden dette vil vare lengst.

Bruk en stor, flat pensel eller en malingsrulle på de store flatene, og ha en rund pensel tilgjengelig slik at du kommer til i kriker og kroker.

Vær litt gal
Er du så heldig å ha tremøbler, så er det lov å gå litt lenger med fargene enn med dem du har i huset. Fargesjef Lisbeth Larsen i Jotun oppfordrer folk til å leke seg med yndlingsfarger og matche dem med blomstene som vokser i hagen.

– Velger du å male hagemøblene er det lov å utfordre og boltre seg i knallfarger. Mal for eksempel en stol i en herlig rosatone. Bruk humor og lag miljøer som tar vare på drømmene dine, sier fargesjef Lisbeth Larsen i Jotun.

Hun foreslår følgende triks for en friskere hage:

-Skap et asiatisk hjørne med farger i lilla og oransje.
-Et greskblått spisebord lager sommerstemning.
-En gammel hagestol kan bli sommerfrisk i lim

Plastmøbler

Du trenger:

-Såpe (oppvasksåpe, klorin eller husvask)
-Svamp

Plastmøblene er naturligvis de aller enkleste å vedlikeholde - de tåler det meste av vind og vær, men kan likevel ha godt av en vask på våren før de settes ut for en ny sesong.

Det er ikke nødvendig med noen spesielle hjelpemidler for å vedlikeholde plastmøbler - vanlig oppvasksåpe eller klorin holder lenge. Men har du likevel kraftvask stående etter forrige husvask, så er dette et effektivt hjelpemiddel for plastmøblene.

Kunstrotting

Du trenger:
-Hageslange
-Svamp eller børste

Også den nye yndlingen kunstrotting krever lite vedlikehold, men det kan lønne seg å gå over med vann og en skrubb en gang i blant. Bruk gjerne hageslangen og en børste, slik at du kommer til mellom flettingen.

Ikke bruk høyttrykkspyler på flettingen - dette kan gjøre at flettingen blir slakkere eller til og med at fibrene brekker.

Møbler i kunstrotting bør dekkes med en presenning om de skal stå ute på vinteren. Mange møbler leveres også med trekk som beskytter mot hardt vær.

Metallmøbler

Du trenger:
-Stålbørste
-Grunning for metall
-Maling for metall (alkydmaling)

Møbler i metall, annet enn rustfritt stål og aluminium, må etterses hvert eneste år for rust. Dersom du finner antydning til rust, må dette slipes eller børstes helt vekk.

Før du setter i gang å male møblene må de vaskes godt, slik at underlaget blir helt rent. Tørk av med en fille etterpå.

Metallmøbler må grunnes godt før de males for å beskytte mot rust. Spør i fargehandelen hvilken grunning og maling som skal brukes.

Det holder vanligvis med 2 lag maling på metallmøbler.


Les også: Velg miljøvennlig maling utendørs
Les også: Planlegg utekjøkkenet nå


Kilder: Jotun, IFI, Nordsjö

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne