IKEA lanserer industri og grånyanser

Interiør 2009-08-06 Av Reidar Von Hirsch Med et småspektakulært arrangement ble neste års IKEA-katalog lansert i dag i en tennishall ved IKEA-butikken på Furuset. Obama-effekt eller finanskrise, i det neste året er det forandring som står i fokus, og IKEA ser lyst på fremtiden. Lyst grått i hvert fall, og lyse trefarger.

Se masse nyheter her!

Men den som ønsker seg et nytt fargesprakende hjem kommer til å bli skuffet over nyhetene. Bortsett fra innslag av småmøbler og dekorative gjenstander i de tradisjonelle svenske fargene rødt, gult og blått, er det fremdeles gråtoner og naturfarger som dominerer på kjøkken og stue.

- I år baserer flere av interiørene seg på nøytrale farger, også har du kontraster i form av enkelte møbler. Det blir grått, beige og svart og selv om fargene spiller en rolle, er det ikke like mye som i fjor, sa innredningsspesialist Trude Pleym i IKEA, som styrte showet.

- Naturen er en viktig inspirasjonskilde også for IKEA. Nytt i år er valnøtt og ubehandlet tre, og i år er det lov å blande disse sammen.

Jan-Paul Brekke overleverer katalogen
Jan-Paul Brekke overleverer katalogen

Teatersportmester Jan Paul Brekke overleverer katalogen.

Individualistiske IKEA
Individualisme er også et nøkkelord for den nye kolleksjonen, og at kundene skal kunne uttrykke seg gjennom møblene. Noe paradoksalt, kanskje, når det kommer fra verdens største møbelprodusent, men kommunikasjonsmedarbeider Frode Ullebust i IKEA Norge mener at man nettopp finner det store mangfoldet i kolleksjonen.

- Vi har nærmere 10.000 produkter i vår katalog , så det skal være noe der for alle. IKEA er en stor tilhenger av at folk skal vise sin tilhørighet gjennom de produktene de kjøper, sa Ullebust til hjem.no.

Bra med nøytrale farger
Marianne De Bourg, stylist i interiørfirmaet Endelig Mandag! var tilstede på lanseringen av katalogen og syntes fargene var litt nøytrale, men at dette er bra for den som vil velge seg ut sin egen stil.

-Nå har det vært hvitt og lyst veldig lenge, og det at man får kjøkken i svarte, hvite og gule rutenett synes jeg er litt kult. Likevel er det kanskje ikke sånn at alle bør dra og kjøpe det – det passer kanskje ikke like bra for alle, sa De Bourg til hjem.no.

-Det som jeg synes IKEA er bra på er smarte oppbevaringsløsninger, og det har de mye av i år. Sånt trenger man jo samme om man bor i hybel eller i et kjempestort hus.

Vollvik på IKEA
Under en paneldebatt, bestående av Idar Vollvik, Rita Westvik, Lene Sortvik fra Paradise Hotel og Gunn-Helen Øye, innrømte Vollvik at han også er IKEA-fan.

- Jeg er nok en av IKEAs største kunder i Norge - det er der jeg har råd til å handle nå, sa Vollvik.

Debatten dreide seg i hovedsak om forandring, i lys av en undersøkelse IKEA har gjort, som viser at 34 prosent av nordmenn mener at de får det bedre dersom de gjør endringer i hjemmet.

Trefarger på bad og kjøkken
IKEA har de siste årene hatt mer fokus på badet, og de ser for seg mer praktiske bad og en av løsningene er doble vasker. Fargene er mørke, på grensen til svart og de har også en del innslag av tremøbler for badet.

For kjøkken er det altså industrielle innslag som gjelder, med store, glatte flater i hovedsaklig gråtoner. I tillegg kommer svært mange av nyhetene i et valnøttmønster, altså en mørkere trefarge enn det man har blitt vant med til nå. En siste overraskelse er kobberkledte skap og benker.

Kjøkken med skapdører i kobber
Kjøkken med skapdører i kobber

Overraskende vending med skapdører i kobber.

Nye Lack
Bordet Lack, som mange sikkert har eller har hatt hjemme, lanseres nå i lys blå og lys gul. Dus er ordet IKEA bruker om denne nye fargetrenden, en beskrivelse som stemmer godt overens med en del av de fargetrendene som ble lansert.

- Tidligere viste man gjerne personlighet i møblementet store fargesprakende møbler, eller ved å male veggene. Nå ser vi at flere gjør dette gjennom trykk, belysning og skulpturelle ting, fortalte Ullebust.

Bordet Lack i lyst gult
Bordet Lack i lyst gult


Se flere IKEA-nyheter her!

Klippan 30 år
Klippan-sofaen fyller i år 30 år og hjem.no møtte mannen som på 70-tallet designet denne sofaen, Lars Engman. I 11 år var han sjefsdesigner for IKEA i Sverige, men er i dag pensjonert.

Han forteller at idéen til Klippan-sofaen kom fordi han selv hadde dyre, italienske sofaer hjemme som ungene til stadighet drev og hoppet i. Han ville lage en sofa som lett kunne vaskes og uten barnefiendtlige, skarpe kanter.

- Det begynte slik at det fantes en sofa som var på vei ut av produksjon, og jeg fikk ta hånd om de som skulle kastes, og startet med disse, sier Engman.

Klippan sofa med trekket Bladhult
Klippan sofa med trekket Bladhult

Klippan sofa i originaltrekket Bladhult fra 1979 - relansert.

- Den måtte absolutt ha avtagbare trekk, og dette var ikke noe nytt heller da, men dette måtte være så enkelt at man skal kunne vaske den i vaskemaskinen.

Sofaen var ingen umiddelbar suksess og solgte lite de 3-4 første årene, men dagens seiershistorie for Klippan begrunner Engman med en enkel form som gjør det lett å møblere.

Med i den nye kolleksjonen er mange nye trekk til Klippan-sofaen, blant dem et slags dongeristoff.

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne