Illustrasjonsfoto: iLoveButter/flickr.comIllustrasjonsfoto: iLoveButter/flickr.com

Kan spare energi tilsvarende 600 000 boliger

Nyheter 2009-10-06 Av Reidar Von Hirsch At energieffektivisering er en billig måte å kutte CO2-utslipp på er ikke noe nytt, men at det kan spare såpass store mengder er iøynefallende.

Det er SINTEF Byggforsk som i dag legger frem disse tallene sammen med Lavenergiprogrammet og Byggenæringens Landsforbund.

-Denne rapporten viser at det er stort potensialet for energieffektivisering i bygg, sier konserndirektør Hanne Rønneberg i SINTEF Byggforsk.

-12 TWh tilsvarer årlig energibruk i 600 000 boliger. Energieffektivisering er et billig klimavirkemiddel, men dette store potensialet blir ikke utløst dersom det ikke skjer en kraftig økning i de økonomiske insentivene.

Insentiver fra staten
En slik effektivisering vil ifølge rapporten komme til å koste 1,6 milliarder kroner årlig, økende gradvis til 2,6 milliarder i 2017. Disse pengene vil gå til insentiver for at privatpersoner og bedrifter selv skal senke energiforbruket i sine eiendommer.

Enova har fra før en støtteordning for folk som vil bedre energibruken i boligene sine, og som har vært en stor suksess siden starten i 2006. På tre år har ordningen mottatt 33.000 søknader og 900 millioner kroner er blitt investert i lavenergitiltak av mottakerne.

Støtteordningene til Enova mottok tidligere i år 1,2 milliarder kroner som en del av Regjeringens krisepakke.

I regjeringserklæringen
Byggenæringens Landforbund håper nå at Regjeringen vil investere ytterligere i energisparing i forhandlingene om den nye regjeringserklæringen.

-Byggenæringens Landsforening ber regjeringen komme med en offensiv på dette i den nye regjeringserklæringen. Det må settes et mål om at det skal spares 12 TWh i bygg innen 2020, kombinert med kraftig økonomiske insentiver, sier Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening.

Illustrasjonsbildet i artikkelen er av iLoveButter/flickr, gjengitt under CC-lisens.

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne