Testvinner UltraOne Z 8820 fra Electrolux. Foto: produsenten.Testvinner UltraOne Z 8820 fra Electrolux. Foto: produsenten.

Stor test av støvsugere

Nyheter 2009-08-17 Av Reidar Von Hirsch

Du behøver ikke ut med mange tusen kroner for å få den beste støvsugeren på markedet. En test Forbrukerrådet har gjennomført sammen sine søsterorganisasjoner i EU viser at det er liten forskjell på de beste og de dårligste støvsugerne.

Selv ikke de beste støvsugerne klarer å støvsuge skikkelig på teppegulv eller tepper, og her er det likt over hele lista. Men samtidig er det mange støvsugere som gjør det svært godt på glatte gulv.

Se testen hos Forbrukerrådet her.

Svenskene suger bra
Svenske Electrolux vant altså testen med sin UltraOne Z 8820-modell til rundt 3500 kroner. Prismessig kan det, i følge testen, være en fordel å betale litt ekstra, siden de billigere støvsugerne gjør det noe dårligere enn de mer kostbare modellene.

Men det kan nevnes at forskjellen mellom en modell til 4000 kroner og en til 2000 ikke er enorm, og hvis du finner deg i mindre praktiske løsninger eller kort rekkevidde på ledningen, kan det være penger å spare.

Rett etter den beste modellen til Electrolux kommer to maskiner fra leverandøren Miele. I det hele tatt er det Miele som har flest gode støvsugere i testen, med 4 av sine modeller blant de 10 som fikk høyest resultat.

Klar taper
Dårligst resultat fikk Tvins H2O, som er en støvsuger som selges gjennom TV-annonser. Denne fikk karakter 1 av 5 for støvsuging, som jo er en viktig egenskap for en støvsuger, og også totalt ligger den milevis bak konkurrentene. Forbrukerrådet anbefaler at man holder seg unna denne støvsugeren.

Dårlige poseløse
Ingen av de poseløse støvsugerne gjorde det særlig godt i testen, noe som ikke lover spesielt godt for dem som er lei av å lete etter den riktige posen til sin maskin. Alle de tre poseløse maskinene som var med i testen gjorde det jevnt over dårligere enn de med pose, men den beste modellen i denne klassen kommer fra Philips.

Testet for 5 års bruk
Alle de 27 støvsugerne i testen ble testet på fliser, tregulv med sprekker, harde gulv og teppegulv. Påkjenningen de ble påført tilsvarer 5 års bruk for en gjennomsnittlig husstand, og i tillegg er ting som wattstyrke, støy og energiforbruk testet.

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne