DEN RØDE kamikazerobot! Foto: Ida LindvallDEN RØDE kamikazerobot! Foto: Ida Lindvall

Test av robotstøvsugere: EasyRobot

Tester 2010-12-16 Av Ida Lindvall

Ved første øyekast er denne støvsugeren lik som Roomba. Samme omkrets og like høy. Den kommer med fjernkontroll og basestasjon med timingfunksjon, men kun én fyrlykt.

Det denne hadde derimot var en mer forståelig bruksanvisning. Det tok ikke lang tid å skjønne hva de tre knappene på toppen var. Første knapp: spot cleaning, der den holder seg innen en meter i omkrets fra der den blir startet opp. Neste knapp setter i gang maskinen og lar den holde på i 30 minutter før den stikker tilbake til ladestasjonen sin. Siste knappen holder EasyRobot gående til den er tom for batteri.

robot
ALLE KROKER skal med. Foto: Ida Lindvall/Hjem.no

(Etter opplysning fra leverandør er denne roboten en demorobot så den kommer derfor til å ha et litt annet utseende når den kommer for salg i 2011.)

Les også: Robotstøvsugertesten: Roomba 581

 

Førsteinntrykk

Litt mer systematisk støvsuging av gulvet, den holdt seg langs veggen og virker ganske konsekvent. Flere ganger gikk den automatisk rundt i større og større sirkler for å få med seg alt. Relativt sofistikert altså.

Noe denne støvsugeren gjør er at den gjerne skrur seg av noen sekunder når den møter en hindring for å så skru seg på igjen og snu. Litt usikker på hva vi synes om akkurat den funksjonen da hele greia blir litt epileptisk for ørene til tider; det er nesten mer slitsomt at den bråker og er stille om hverandre, enn å høre konstant susing. I tillegg kommer den seg ikke over dørkarmer i det hele tatt, men gjør gjentatte forsøk til den bare skrur seg av helt.

robot
EASYROBOT prøver hardt, men karmen vant over ham. Foto Ida Lindvall/Hjem.no

Her kommer fyrlykten til sin rett, den fungerer faktisk kjempebra! EasyRobot snur med en gang den møter hindringen, og konsentrerer seg om et annet sted. Det positive med denne tassen er at den er utstyrt med en bærehank på toppen, noe vi savnet hos Roomba. Denne kan du løfte opp EasyRobot med også mens den er i gang og når du setter den ned igjen, starter den opp automatisk.

Les også: Robotstøvsuger: Latskap eller genialt?

Kamikaze-robot?

EasyRobot er bygget opp litt annerledes enn Roomba. Der Roomba sakker ned farten i god tid før den traff hindringen, braser EasyRobot mer eller mindre rett på veggen. Er du i rommet ved siden av der du er, kan man derfor mistenke at det pågår en slåsskamp der inne. Riktignok er fronten på EasyRobot ”løs”, slik at den blir dyttet bakover når den treffer veggen, derfor trenger du heller ikke være redd for at det skal bli hakk. Men som sagt, litt mer aggressiv adferd må påregnes fra denne.

Noe vi derimot reagerte på var hvordan den etterlater seg støvdotter hvis den skal opp på tepper. Flere ganger foretrakk den også å bare skyve støvet foran seg, uten å faktisk fange det opp, og på den måten forsvinner jo litt av meningen med denne roboten.

robot
LITT KLØNING mellom bord og stoler. Foto: Ida Lindvall
I dette tilfellet løste vi saken å ved rense støvfilteret, noe som sikkert ikke er så dumt å gjøre etter noen gangers bruk. Lengre dyrehår har en tendens til å vikle seg inn i børsten eller hjulene og da sier det seg jo selv at funksjonene på støvsugeren blir litt svekket. Altså er det ingen fare for at robotene tar over verden helt enda.

Les også: Dette ønsker vi oss til jul

Evne til å støvsuge (4 poeng): Den gjør jobben relativt bra og kjører av seg selv rundt i sirkelformede mønster for å få med seg alt. Den slukte en gang en penn som jeg ikke hadde sett, og det ble jeg ganske overrasket over. Men ikke mat den med penner og alskens gjenstander for den har nok ikke spesielt godt av det! Minus for at støvet noen ganger setter seg fast i børster og hjul, noe som gjør at EasyRobot etterlater seg støvdotter når den skal opp på tepper.

Støynivå (2 poeng): Hakket mer slitsom enn Roomba, grunnet funksjonen som gjør at den skrur seg av og på ved hindringer i tillegg til bråket den forårsaker når den treffer vegger.

Smidighet (3 poeng): Heller ikke denne kommer under sofaen, og den kløner litt når den skal under bord og stoler. Kræsjer mye i bord – og stolben.

Selvstendighet (4 poeng): Denne klarer seg relativt bra på egenhånd, hadde det fulgt med flere fyrlykter hadde vi unngått all kløning rundt dørkarmer. Men den er overraskende systematisk i jobben den gjør.

Pris (5 poeng): Denne har en veldig hyggelig pris på 2190 kroner. Produsenten har i tillegg ”Bli Fornøyd-garanti”.

Totalt: 18 poeng

Testen av robotstøvsugere gjennomføres hjemme hos journalisten under vanlige hjemmeforhold. Hver støvsuger testes i én uke på fem forskjellige kriterier:

Evne til å støvsuge, støynivå, smidighet, selvstendighet og pris. Hvert kriterie kan få karakter fra 1 - 6 der 6 er best og 1 er dårligst. Støvsugerne kan tilsammen få maks 30 poeng

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne