En lekestue, for eksempel, kan du bygge i hagen uten å søke til kommunen. Foto: Andrew_j_w på flickrEn lekestue, for eksempel, kan du bygge i hagen uten å søke til kommunen. Foto: Andrew_j_w på flickr

Dette kan du bygge uten å søke

Tips 2009-05-15 Av Reidar Von Hirsch Mange har nok stått og sett på med skrekk mens naboen maler huset i en motbydelig grønnfarge, og det er faktisk lovpålagt å ikke male huset i en "skjemmende farge".

Det er en god del ting du kan bygge uten å måtte søke til kommunen. Det kan likevel være greit å sjekke med naboen først, for selv om kommunen ikke bryr seg kan det godt være naboen gjør det.

- I alle kommuner i Norge er det plan- og bygningsloven som gjelder, men mange kommuner har egne vedtekter som kan ha spesielle regler i egen kommune, sier Atle Jan Larsen, informasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune til hjem.no.

- Generelt er det å si at et godt råd uansett er å ta kontakt med bygningsmyndighetene i den kommunen en tilhører for å høre om egne byggeplaner er meldepliktige.

4-metersgrense
Som en hovedregel skal du ikke bygge noe som helst innenfor en 4-metersgrense fra naboens eiendom. I tillegg bør du ikke sette opp permanente bygg mindre enn 1 meter fra en annen bygning - vanligvis ditt eget hus.

Lyst til å bygge en lekestue til ungene, nå på våren? Eller en kinostue, hvor du kan komme deg unna ungene? Det kan du greit gjøre, så lenge du oppfyller disse kravene:

- Ikke større enn 15 kvadratmeter
- Ikke høyere enn 3 meter
- Minimum avstand til nabogrense på 4 meter
- Minimum avstand til annen bygning (huset ditt): 1 meter
- Ikke innenfor 100-metersbeltet mot sjøen

Les også: Dette må du huske når du leier håndverker

Endringer på fasade
Fasadeendringer er noe som fort kan føre til ustemning i nabolaget. Dessverre sier ikke loven noe om hva som kan regnes som en "skjemmende farge", bare at rimelige skjønnhetshensyn må ivaretas, både i forhold til omgivelsene og ditt eget hus.

Dersom størrelsen på vinduer, dører eller andre elementer endres bør du søke til plan- og bygningsetaten. Å sette inn et takvindu, for eksempel, må du søke om, siden dette betyr en endring av fasaden.

- I utgangspunktet kan en ikke bare sette inn vindu i bolig uten å søke kommunen. Men en kan søke kommune om fritak ut fra hvor i boligen vinduet skal plasseres, sier Larsen.

Enkel oppussing er lov
Man kan derimot gjøre disse endringene uten å søke:

- Vedlikehold og oppussing av vegger og tak er selvsagt tillatt
- Utskifting av vinduer og dører til nye i lik utforming
- Innsetting eller fjerning av lufteventiler eller mindre kjellervindu

I forbindelse med fasadeendringer er det verdt å merke seg at dette kommer an på faktorer som husets karakter, alder og plassering. Som en diffus hovedregel skal ikke bygningens helhetsinntrykk endres som følge av din byggetrang.

Les også: Penger å spare på etterisolering

Levegger, gjerder og badestamper
Så lenge du holder deg utenfor 4-metersgrensen til naboen er det helt greit å bygge seg en levegg, så lenge den er maks 1,8 meter høy og 10 meter lang.

Hvis du vil bygge en peis eller utegrill for å lage mat bak den nye leveggen din er også dette greit uten å søke, så lenge den ikke er nærmere enn en meter fra husveggen. Også utegolv, som platting eller steinheller kan du bygge uten å søke til staten.

Du kan også bygge en utendørs badestamp uten å søke, så lenge den ikke rommer mer enn 1000 liter.

Pass høyden på gjerdet
For gjerder er lovverket noe mer komplisert, og det viktigste her er å ta hensyn til frisikt på vei, og å ikke bygge et helt tett gjerde:

- Ikke mer enn en halv meter høyt dersom det er i en frisiktsone mot vei (altså et lavt gjerde for å sikre sikten langs bilvei)
- 1,5 meter høyt dersom det er mot vei, men ikke sperrer sikten for bilister
- Gjerde mellom deg og naboen er tillatt

Dersom du vil bygge en støyskjerm må det søkes om dette.

Les også: Slik maler du huset

Planering av terreng:
- 3 meter fra opprinnelig nivå i spredt i bebyggelse
- 1,5 meter i tett bebyggelse
- 0,5 meter for rekkehus og lignende i tett bebyggelse

Også her gjelder det at endringer ikke kan gjøres innenfor 4 meter fra naboens grense eller 1 meter fra kantregulert vei.

Man kan også bygge
Andre eksempler på ting man ikke behøver søke for å få lov til å bygge inkluderer:
- Skur for kildesortering
- Fontener
- Søppelkasser
- Lekestativ

De veiledningene som er gitt her er fra Oslo kommune, og det kan være forskjeller i disse lovene i andre kommuner.

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne