1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18

Skal du kjøpe snøfreser?

Tips 2009-11-04 Av Reidar Von Hirsch

Snøfresere har ikke blitt mindre populære av de siste vintrenes snømengder, og denne uka rapporterte finn.no at nettopp snøfreser var det nest mest søkte ordet på deres sider i oktober.

Det første du bør tenke på når du skal handle snøfreser, er hvor stort område som skal måkes hver morgen. Å svi av flere titusener på en snøfreser som skal måke noen kvadratmeter med parkeringsplass er helt unødvendig. Men samme hva du bestemmer deg for, så er kvalitet det aller viktigste.

-Alle snøfresere greier seg stort sett bra når snøen er tørr og lett. Våt tung snø er derimot en utfordring ikke alle greier like godt, sier Ivar Rølles i Berema AS, som driver import av Honda snøfresere.

-Tetting av snø i utkaster, tut eller kort og lav kastelengde av snøen kjennetegner dessverre mange merker.

Se bildeserien over for informasjon om forskjellige modeller.

Se også: Snøfreserguiden (VIDEO)

Ingen tester
Det finnes dessverre få tester av snøfresere, både i det norske og det nordiske markedet. Snakk derfor med venner og naboer om hva som har fungert for dem. Selv i USA, hvor store merker som Ariens, Husqvarna, Kärcher, Stiga og Toro produseres, er det sparsomt med tester på snøfresere.

De andre to vanligste merkene i Norge er Honda og Yanmar, som begge er fra Japan. De siste årene har også Kina meldt seg på i snøfresermarkedet, men ifølge Rølles har disse så langt ikke hatt særlig suksess på grunn av elendig kvalitet og dårlige funksjoner.

Kjøp kvalitet
Rølles anbefaler på det sterkeste å ta kontakt med en fagforhandler dersom du har tenkt å kjøpe snøfreser, slik at du får den levert ferdig montert og prøvekjørt. I tillegg kan du da være sikker på at du senere får den tekniske hjelpen du eventuelt måtte trenge.

-En snøfreser må sees på som en investering som skal vare i mange år fremover - 12-15 år, og kanskje lenger hvis eieren tar godt vare på maskinen og gir den riktig vedlikehold, sier Rølles.

-Pris og produkt henger sammen, og det er gjerne slik at en en snøfreser med noe høyere pris ofte er den rimeligste sett over snøfreserens levetid. Videre er det viktig at maskinen starter lett og fungerer hver gang den skal brukes.

En god snøfreser koster en god del penger, og det lønner seg som sagt å legge i noen kroner slik at du vet at den varer noen år og at den gjør jobben den er kjøpt inn for å gjøre. En idé hvis du synes det blir for dyrt er å kjøpe en snøfreser sammen ned naboen. Snøfreseren skal i alle fall ikke brukes mange minuttene hver dag, og kjøper man sammen sparer man masse penger.

Om du vil lese andres erfaringer med snøfresere kan denne tråden på Byggeboligs forum være til stor nytte.

Les også: Er hytta di klar for vinteren?

2 forskjellige typer
Snøfresere deles i hovedsak inn i to kategorier: 1-trinn og 2-trinn.

En 1-trinns snøfreser driver inn snøen og kaster den ut i den samme bevegelsen. En stor og kratig innmaterskrue kaster snøen hele veien gjennom freseren og ut røret. Disse er mindre snøfresere og beregnet på små områder.

Det at de er lettere gjør ikke nødvendigvis at de er lettere å kjøre, siden de aller færreste har noen form for fremdriftssystem. Man må altså dytte snøfreseren inn i snøen med kraft.

Snøfresere med fremdriftssystem bruker selv kraft på å kjøre fremover, og gjør med det jobben mye lettere.

Toro og Stiga snøfreser
Toro og Stiga snøfreser

Toro Power Curve (3500 kroner) med elektrisk motor og Stiga Snow Rex (3990 kroner), begge 1-trinns snøfresere. Foto: Produsentene.

2-trinns snøfresere er tyngre modeller hvor kastingen av snøen gjøres i to bevegelser. Først mates snøen inn i freseren, så kastes den ut i en separat rotasjon. De fleste snøfresermodeller er basert på et slikt 2-trinns system.

Er det et større område du skal måke er du nesten nødt til å kjøpe en 2-trinns snøfreser. Én ting er at slike fresere tar mer snø i en omgang, men en annen god grunn er at de er i stand til å kaste snøen lenger. Med en mindre kraftig snøfreser risikerer du å måtte måke opp den samme snøen flere ganger, dersom den ikke klarer å kaste snøen ut av gårdsplassen.

Kärcher og Ariens snøfresere
Kärcher og Ariens snøfresere

Kärcher 5.56 (11.000 kroner) og Ariens ST20 Compact (10.990 kroner). Begge 2-trinns snøfresere. Foto: Produsentene.

Én ulempe med 2-trinns snøfresere er at de generelt er mer bråkete enn de mindre modellene, noe som fort kan bli en plage for naboene tidlig på morgenen.

Har du grus i oppkjørselen er du nesten nødt til å kjøpe en 2-trinns snøfreser, siden de ikke risikerer å trekke opp stein og skitt og kaste det utover, noe den store innmaterskruen på en 1-trinns snøfreser har en tendens til å gjøre.

Les også: Lekker boligen din varme?

Belter eller hjul?
Det store antallet snøfresere som selges til vanlige forbrukere i Norge har hjul og ikke belter, sannsynligvis fordi beltemodellene er en del dyrere. Fordelen med belter er at snøfreseren arbeider mer stabilt, men er noe mindre manøvrerbar. For den som skal bruke snøfreseren på tak eller terrasse anbefales det derfor å kjøpe en med belter.


Honda og Yanmar snøfresere
Honda og Yanmar snøfresere

Honda HS 622TS (18.390 kroner) og Yanmar YSR 70 H-T (36.490 kroner). Begge japanskproduserte maskiner med belter. Foto: produsentene.

Les også: Slik tenner du opp riktig

Sikkerhet
Det kreves ingen spesielle tekniske ferdigheter for å bruke en snøfreser, men når det er snakk om blader som beveger seg flere tusen ganger i minuttet, kan det være greit å vite at alle modeller som selges i Norge skal være utstyrt med sikkerhetsmekanismer.

Dette innebærer at de skal ha dødmannsgrep som gjør at hjulene og de roterende bladene stopper dersom man slipper håndtaket. Freserne skal også ha instruksjonsbok på norsk, og dersom modellen du ser på mangler noen av disse bør du raskt revurdere kjøpet.

For personer med redusert førlighet anbefales det å kjøpe en snøfreser med fremdrift, samt at denne er trinnløs. I prinsippet betyr dette at snøfreseren ikke varierer hastighet når turtallet i motoren går opp og ned, noe som fører til en jevnere arbeidsflyt.

Har du erfaring med gode eller dårlige snøfresere? Del dem med oss i forumet.

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne