En av de vanligste brannskadene er skåldeskader fra komfyren. Foto: Ernst Vikne/flickr.comEn av de vanligste brannskadene er skåldeskader fra komfyren. Foto: Ernst Vikne/flickr.com

Unngå brannskader for barna

Trygghet 2010-03-24 Av Reidar Von Hirsch

Bare i januar og februar kom 20 barn under 5 år inn til Barnekirurgisk sengepost ved Ullevål sykehus med brannskader, melder nettsiden forskning.no. Hvert år behandler de rundt 50 tilfeller.

Det finnes dessverre ingen god statistikk på problemet på landsbasis, men det er stort nok til at sykehuset nå vil sette i gang en informasjonskampanje blant sykesøstrene for å hindre brannskader i hjemmet.

Les mer: Barnesikre hjemmet

-Barn som blir innlagt med slike skåldingsskader ligger i snitt 14 dager på sykehus, og det er en traumatisk opplevelse både for barn og foreldre. Mange foreldre sliter med enorm skyldfølelse, sier sykepleier og helsesøster Evy Kyseth til sykehusets hjemmesider.

Hun ønsker at helsesøstrene i Oslo skal samarbeide med avdelingen for å forebygge skåldingsskader.

Overvurderer barna
En undersøkelse fra Universitetet i Malmø fra 2008 viser at nettopp slikt arbeid er svært nyttig for å forebygge skader. Foreldreinnstinktet er ikke nok til å beskytte barna, siden det bare tar sekunder før ulykken kan inntreffe.

-Mange foreldre overvurderer sitt barns kapasitet til å forstå fare. Hvis et lite barn er skikkelig nysgjerrig, er det ikke nok å ha fortalt det at komfyren er «au-au», sier forsker Anna Carlsson i en pressemelding.

-De mest vanlige skadene er skåldeskader. Det skjer ofte i kjøkkenet, når barnet klatrer opp på komfyren eller kjøkkenbenken, vipper en kaserolle over seg selv eller trekker i ledningen på en vannkoker og blir skåldet av vannet, sier Carlsson.

Det er barn i alderen ett og et halvt til to år som er overrepresentert i statistikken hos sykehuset. Dette er den alderen da barn først begynner å utforske saker og ting.

Les også: Sikre boligen mot innbrudd

Slik sikrer du barna mot brannskader

For å forhindre slike brannskader i hjemmet, er det viktig å ikke undervurdere barnets fremkommelighet og nysgjerrighet. Nyssgjerrige smårollinger er ofte overraskende flinke til å komme seg frem, og vet ikke ennå hva som er farlig i hjemmet. Derfor er det også viktig å ikke overvurdere barnas forståelse av fare og evne til å lytte til foreldrenes advarsler.

Komfyr
Komfyren bør sikres med kasserollevern.
Dersom det er en gammel stekeovn hvor glasset i døra blir svært varmt, finnes det gitter som hindrer at barnet brenner seg på døra.

Barnesikring for komfyr
Barnesikring for komfyr

En slik skjerm til å beskytte barnet mot varme plater og kasseroller kan være verdt investeringen. Foto: Baby Dan.


Du får også kjøpt låser for stekeovnsdøra, dersom denne ikke har barnesikring fra før.

Varmtvannskran

Vannkraner bør ha barnesikring slik at det blir umulig for barnet å skru på kokende varmt vann. Dette er spesielt viktig i badekaret, hvor det kan bli vanskelig for barnet å komme seg ut dersom det skrur på varmtvannet. Dette er også viktig å ha i dusjen og på andre kraner i boligen.


Ledninger
Ledninger til alle elektriske apparater bør være ute av rekkevidde for barnet.
Barn som nettopp har begynt å gå, holder seg gjerne fast i ledninger som henger ned fra kjøkkenbenken. Har du riskoker, vannkoker eller friteringskjele, må du alltid følge med disse mens de er i bruk.

Rydd apparatene helt vekk når de ikke brukes. Selv en tom og kald frityrkoker er vond å få i hodet.

Spisebordet
Ikke bruk duk på bordet
når middagen serveres. Det er svært lett at barnet trekker i denne og får kasseroller, middagsservise og varm mat over seg.

I det hele tatt er det veldig vanlig at barna får tak i varme kopper som foreldrene holder eller har på bordet.  Vær veldig forsiktig når du har barnet på fanget. Du må aldri holde kopp med varmt drikke i hånden mens du har små barn på fanget.

Når ulykken er ute
Forbered deg for det verste med å ustyre medisinskapet med brannbandasjer og sterile kompresser. Dersom ulykken inntreffer, hold det brannskadde området under lunkent vann og kontakt lege.

Utstyr til medisinskapet

Kjøp brannbandasjer og sterile kompresser på apoteket. Sørg for å oppbevare dette lett tilgjengelig. Husk at kjøkkenet er det mest ulykkes-utsatte rommet i hjemmet.

Behandling

Alvorlige skåldingsskader i huden skal behandles med vann. Ta av barnets klær før du setter i gang med behandlingen.

Vann på 20 grader i 20 minutter - det er huskeregelen. Ikke bruk iskaldt vann til å avkjøle skåldingsskaden.

Kontakt lege
Ring deretter 113 eller din lege og forklar situasjonen. Helsepersonellet på nødnummeret vet hva som skal gjøres, og sender hjelp dersom det er nødvendig. Dette bør du vente med til etter at skaden er behandlet, eller få noen til å gjøre det for deg, dersom du ikke er alene.

Det er viktigere å behandle skaden med vann enn å øyeblikkelig dra til legen. Etter avkjøling bør skaden dekkes med sterile kompresser.

Dra heller til legevakten en gang for mye enn en gang for lite. Dersom du er i tvil, bør du ta turen. Hovedregelen er at en brannskade skal ha tilsyn dersom den er større enn barnets håndflate, eller dersom huden har sprukket på grunn av skaden.

Er barnet et spedbarn, skal man alltid ta det med til lege.

Dersom skaden er på et ledd, inni hånden eller i ansiktet bør du uansett dra til lege.

Ikke påfør fuktighetskrem eller andre preparater før barnet har hatt tilsyn av lege.


Forsidebildet i artikkelen er av Ernst Vikne/flickr.com under Creative Commons-lisens.

Logg inn

Med din brukerinformasjon hos hjem.no

Logg innOpprett ny konto

Del med andre

Rangér denne